f0t0

[f·nul·t·nul]

×

Nat

Man kan få mange fine effekter frem ved nattebilleder. Her er nogle forslag

  • Biler der kører med lys på. Med lange lukketider, så tegner lygterne bare hvide og røde striper. Sørg for at undgå veje med for meget vejbelysning.
  • Nogenlunde samme som ovenstående, men med toge i stedet – fx hovedbanegården eller lignende
  • Udsigt over byen
  • Stjernekastere (og lange lukketider)
  • Masser af fyrfadslys som eneste lyskilde til fx portræt-foto
  • Eller en lommelygte som eneste lyskilde

Generelt ødelægger flash-lys meget af stemningen ved nattebilleder. Man kan derfor med fordel fotografere uden flash men til gengæld med så stor blænde som muligt (gerne 1.4-1.6) og en høj ISO-værdi. Korte objektiver gør det nemmere at håndholde kameraet ved nattefotografering. Fx ville en 30mm f/1.4 være et glimrende objektiv til nattebilleder.

Lyn
Teknikken er nogen lunde den samme som til fyrværkeri. På denne hjemmeside kan man se hvor der er lynnedslag i øjeblikket www.lightningmaps.org/realtime.

Fyrværkeri
Brug manuelle indstillinger og sæt blænden til ca f/8 og lukketid til 5 til 20 sekunder. Hold bare ISO nede på 100 eller 200. Når man hører raketten, så trykker man på udløser knappen.
Gode råd:

  • Indstil kameraet i god tid og på forhånd
  • Komponer billedet på forhånd – tænk over bygninger eller træer som baggrund – eller blot mørke.
  • Gem billeder til finalen.
  • Brug stativ
  • Hvis det er koldt, så hold kameraet varmt, så batteriet ikke løber tør så hurtigt.
  • Indstil fokuseringen på uendeligt og manuel fokus.

Canon Danmarks gode råd til fyrværkerifoto

  1. Placer dig et sted hvor du har godt udsyn til fyrværkeriet, måske et sted med vand som forgrund, som fyrværkeriet kan spejle sig i. Undgå at stille dig et sted med en forgrund, der bliver lyst op af f.eks. en lygtepæl.
  2. Placer gerne kameraet på et stativ, det gør det meget lettere at motivbeskære og få flotte optagelser, hvor fyrværkeriet virkelig kommer til sin ret. Du kan også få gode resultater med håndholdt kamera, men den fremgangsmåde kræver både erfaring og held.
  3. Indstil til manual fokusering og gerne på uendelighedsindstilling, hvis du har det på dit objektiv. Hvis ikke, så stil skarpt med auto fokus på et objekt langt væk. Herefter indstiller AF/MF knappen på objektivet til MF. Undgå efterfølgende at røre ved fokuseringsringen.
  4. Indstil til eksponeringsprogram ”M”. Lav en grundindstilling på 100 iso, f/11 og en lukketid på 4 sek. Bliver billederne for mørke, ændrer du blænden til f/8 eller f/5,6. Bliver de for lyse (du ikke kan se farven på fyrværkeriet), indstiller du blænden til f/16 eller f/22. Med lukketiden bestemmer du hvor langt fyrværkeriet skal bevæge sig i optagelsen. Her kan du prøve dig frem med kortere eller længere tid indtil du opnår det resultat, som du syntes er bedst.

Nordlys

Brug de gode råd om astro fotograferingen. Objektivet bør nok ikke åbnes mere end f/2.8. Optagetiden afhænger af hastigheden nordlyset bevæger sig med – alt fra omkring 4 s til 20 s. Det giver en ISO på 1000-2000.

Astro

Fotografering af nordlys, stjerner og planeter kræver, at der ikke er alt for meget lydforurening omkring en.

Åben objektivet mest muligt – helt op til f/1.4 er fint. Omkring 20 sekunders optagetid givet stjerner der er prikker og ikke streger – man kan bruge 500/600 reglen, som siger max optagetid = 600 / brændvidde (eller 500 hvis man er lidt mere konservativ). ISO udgangspunktet er omkring 1600-3200.

Fokusering bør foregå med Live view – vi er ude omkring uendeligt på objektivet, men fintuning bør finde sted i Live view, så stjernerne kun bliver små prikker.

Hvis der skal interessant forgrund med på billedet, så kræver det to forskellige foto, som man senere sætter sammen. Mellem de to foto ændrer man kun fokuseringen.

Brug Sky Guide appen til at lokalisere Mælkevejen, hvis den skal med i billedet. Mælkevejen ses bedst mellem marts og oktober.

Nyeste foto på Flickr

Malmo City Library